Bonfire.fi

Huuhkajat kirkasti vastuullisuuden ydinajatuksen

Ei se oma peli tai voitto, vaan se, että kaikki pysyvät mukana. Sen ajatuksen kirkasti Suomen jalkapallomaajoukkue Huuhkajat dramaattisessa ottelussa Tanskaa vastaan lauantaina 12.6.2021. Kun Tanskan joukkueen tähtipelaaja Christian Eriksen lyyhistyi kesken pelin kentälle ja peli keskeytyi, Huuhkajat keskittyivät tukemaan vastustajan sairaalaan vietyä pelaajaa. Se edustaa tervettä urheiluhenkeä ja luottamusviestintää puhtaimmillaan ja sitä tarvitaan myös vastuutyötä tekevissä organisaatioissa.

Samalla, kun vastuutyö ja -viestintä saa olla myös kilpailuetu, sen tärkein tehtävä on olla hyvän kirittäjä, kannustaja ja hyvän esimerkin osoittaja. Vastuullisuus on laji, missä voitetaan, kun kaikki voittavat – sen tavoite on aina yhteinen. Jos emme kaikki pyri tekemään asioita ihmisiä, ympäristöä, ilmastoa ja taloutta ylikuormittamatta, emme voi taata ennustettavaa tulevaisuutta – tai edes mahdollista tulevaisuutta. Siksi vastuullisuus ei voi olla vain yhden tai harvojen kilpailuetu; sen pitää olla terveen kilpailun ja kestävän kasvun alusta, missä rakennetaan oman toiminnan, toimialan ja yhteiskunnan toimintaedellytyksiä yhtä aikaa.

Koska mikä on vaihtoehto? Täysin ennakoimaton tulevaisuus, jossa vain harvat yritykset pärjäävät ja nekin lopulta kuolevat, koska jättityöttömyys syö ihmisten kulutuskyvyn? Tai sulkee yhteiskunnan vuodeksi tai jopa ylikin ennakoimattoman luonnonilmiön takia?

Jälkimmäisestähän meillä onkin jo kokemusta. Opimmeko siitä? Tulevaisuus kertoo. Ehdotan, että otamme tulevaisuuden omiin käsiimme ja teemme siitä vastuutyöllä hiukan varmemmin ennustettavan ja turvallisen meille kaikille.

Sen sijaan, että pyrimme aina omaan voittoon, voimme pyrkiä yhteiseen selviytymiseen. Ilman sitä oma voitto voi jäädä hyvin lyhytkestoiseksi.

Nina Alivirta

Viestinnän, vastuuviestinnän ja sisältötuotannon asiantuntija

Lisää vaikuttajalta Nina Alivirta


Lisää kategoriasta Kestävä kehitys