Bonfire.fi

Generation Equality: Vieraana presidentti Tarja Halonen – Naisten ja tyttöjen oikeudet

Kaupallinen yhteistyö: UN Women Suomi

Kuusijaksoinen Generation Equality -podcastsarja käynnistyy presidentti Tarja Halosen vierailulla. Hänen kanssaan matkataan vuoteen 1995 – historiallisen Pekingin julistuksen ja toimintaohjelman luomishetkeen YK:n neljänteen naisten maailmankonferenssiin, jossa presidentti oli itsekin mukana. Konferenssi muistetaan erityisesti Hillary Clintonin puheesta, jossa hän kiteytti julistuksen pääviestin: ihmisoikeudet ovat naisten oikeuksia ja naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia. Kuitenkin edelleen 25 vuotta tuon julistuksen jälkeen naisten ihmisoikeuksien loukkaukset ovat karua todellisuutta ympäri maailmaa.

Vauhdittaakseen muutosta UN Women on käynnistänyt kansainvälisen Generation Equality -kampanjan, joka kutsuu kaikki mukaan tekemään tasa-arvosta totta vuoteen 2030 mennessä.

”Mikään kehitys, hyväkään asia ei pysy, jos siitä ei pidetä huolta, ja jos sitä ei koko ajan vahvisteta kulloisiinkin olosuhteisiin sopivaksi. Tässä mielessä sukupolvien välinen yhteistyö on tavattoman tärkeää sekä miesten että naisten kohdalla tasa-arvon saavuttamiseksi. Toivon että omalta osaltani voin vahvistaa nuoremman sukupolven uskoa siihen, että kyllä niitä muutoksia saadaan aikaan”, presidentti Tarja Halonen sanoo.

”Nyt kannattaa aistia se muutoksen tunnelma ja tulla mukaan, koska me kaikki erilaiset, eri ikäiset ja eri näköiset, sekä miehet että naiset, me teemme mahdolliseksi sen muutoksen.”

Lasikattojen rikkomista presidentiksi valitsemisen kautta

Presidentti Halonen kertoo myös omista tasa-arvokokemuksistaan esimerkiksi silloin, kun hänet valittiin ensimmäistä kertaa Suomen tasavallan presidentiksi.

”Meitähän oli ensimmäisellä kierroksella enemmistö naisia, ja sitten oli Esko Aho. Sitten toisella kierroksella, jolloin olimme Esko Ahon kanssa jäljellä olevat kilpakumppanit, niin siinä vältettiin ottamasta tätä sukupuolta esille aivan viimeiseen asti. Sitten tuli eräs viimeisistä televisiohaastatteluista, jossa toimittaja sitten kysyi minulta, että kyllä kai teillä on jollain tavalla jäänyt nyt sitten perhe vähemmälle että oletteko te sitten joutunut laiminlyömään perhettänne. Sitten mä vastasin niin että mun lapset on täysi-ikäisiä, sekä omat että bonuslapseni, ja toivottavasti myös mieheni.”

”Sitten Esko Ahon rehellinen vastaus, että miten hän on sitten hoitanut perhettään, niin hän vastasi, että hän on kyllä pyrkinyt olemaan päivittäin puhelinyhteydessä perheeseensä. Tämä tietysti korosti tätä sukupuolten välistä eroa.”

Kuuntele podcast ja lue lisää Generation Equality -kampanjasta täältä.

unwomensuomi

Lisää vaikuttajalta unwomensuomi


Lisää kategoriasta Kestävä kehitys