Bonfire.fi

exTreasurerin kassavirtablogi 2/10: Yrittäjä on kuin pankkiiri

Päivi Kangasmaki

Yrittäjät, jos ketkä, ovat riskinkantajia. Riskienhallinta on olennainen osa yrittäjyyttä. Päivittäisessä päätöksenteossa otamme tietoisesti tai alitajuisesti kantaa mahdollisuuksiin ja riskeihin, punnitsemme vaihtoehtoja.

Jokainen yrittäjä, joka myöntää maksuaikaa asiakkaalle, on kuin pankkiiri. Kaupan kylkiäisenä annamme asiakkaillemme korotonta luottoa maksuajan verran.

Pankkien myöntämästä lainasta poiketen myyntisaatavien korko alkaa juosta vasta, kun eräpäivä ylittyy. Pankkiiritermein kyseessä on vakuudeton laina, joten on tärkeää huolehtia, että asiakas on luotettava ja saatava tulee kassaan. Luottotappio tekee kipeää, koska saamme tehdä aika monta uutta kauppaa, että alaskirjatusta saatavasta aiheutuneet uponneet kustannukset saadaan paikattua.

Ostovelat toimivat päinvastoin, eli ne ovat toimittajien rahoitusta meille. Kassavirran kannalta optimaalisin tilanne ei ole suuri kassa tai makuuttaa rahaa pankkitilillä puskurina. Optimaalinen tilanne olisi hyödyntää tase ja pitää kassa mahdollisimman pienenä.  Tämä ei ole aina helppoa, mutta kurinalaisella työllä kyllä mahdollista.

Asiakasriskin ymmärtäminen on tärkeää, koska sisääntuleva kassavirta kantaa liiketoimintaa.  

Käytännössä todennäköisin ongelma johtuu siitä, että asiakas ei maksa saatavaansa sovitussa aikataulussa. Syy ei edes välttämättä liity asiakkaan maksukykyyn, vaan sisäisiin prosesseihin, kuten esimerkiksi suuryritysten kohdalla.

Kassavirta sisältää paljon hiljaisia signaaleja. On tärkeää pitää sormi kassan pulssilla. Hiljaiset signaalit, kuten asiakkaan osto- ja maksukäyttäytymisen muuttuminen näkyvät käytännössä jo kauan ennen asiakkaan tai vaikkapa kotimaan maksukyvyttömyyttä, kuten esimerkiksi Venäjän tai Kreikan kriittisimpinä vuosina.

Pienten yritysten rahoitus on valtavassa myllerryksessä. Jatkossa kyse ei ole enää siitä, kenellä on rahaa, vaan siitä, kenellä on pääsy dataan ja kuka pystyy hinnoittelemaan sen parhaiten. Seuraavassa blogissa käydään läpi dataa ja analytiikkaa, joka auttaa pientä yrittäjää paremmin ymmärtämään kassavirtaa ja asiakkaan käyttäytymistä. Hienoa työviikkoa ja turvallista alkavaa lukuvuotta!

On paljon asioita, joita jokainen yrittäjä voi vaikuttaa kassavirtaan, joten sain idean jakaa kassavirtaan ja analytiikkaan liittyvän blogi -sarjan. Olisi hienoa kuulla kokemuksiasi ja palautetta. Jos sinulla on analytiikkaan tai kassavirtaan liittyen aihealueita, joista haluaisit kuulla lisää, se on todella arvokasta blogisarjan kehittämiseksi! Kiitos kaikesta palautteesta paivi@backedbycfo.com

Päivi Kangasmäki

riskrate

CEO, co-Founder

Lisää vaikuttajalta Päivi Kangasmäki


Lisää kategoriasta Johtaminen