Bonfire.fi

ex Treasurerin kassavirtablogi 1/10: Maksukäyttäytyminen kaiken ytimessä

Elämäni aikana, ennen oman yrityksen perustamista, olen saanut istua kassanvartijana hyvinä ja vaikeina aikoina, hyvin erilaisissa yrityksissä, paikallisilla ja globaaleilla markkinoilla, nousu- ja laskusuhdanteissa. Kassavirta on kiehtova, koska se on kaiken liiketoiminnan ytimessä ja sen runsaus vaikuttaa yrityksen menestykseen tai lakkauttamiseen. Kasvun rahoittaminen puhtaalla kassavirralla on mielestäni yrittäjyyden Rolls Royce. 

Vaikeat päivät ja niistä selviytyminen ovat olleet kaikkein opettavaisinta. On paljon asioita, joita jokainen yrittäjä voi vaikuttaa kassavirtaan, joten sain idean jakaa kassavirtaan ja analytiikkaan liittyvän blogi -sarjan. Olisi hienoa kuulla kokemuksiasi ja palautetta. Jos sinulla on analytiikkaan tai kassavirtaan liittyen aihealueita, joista haluaisit kuulla lisää, se on todella arvokasta blogisarjan kehittämiseksi.

Mielestäni kassavirrassa on pohjimmiltaan kysymys myynti- ja ostolaskujen ajoituksesta.

Timantit syntyvät paineessa, ja moni ”kassavirtakone” eli yritys, jonka kassavirta on positiivinen, on rakennettu nimenomaan vaikeina aikoina maksuaikojen dynamiikkaa hyödyntäen.

Asiakkaan todellisen osto- ja maksukäyttäytymisen ymmärtäminen on kaiken ytimessä, koska se on ainoa asia, johon emme voi vaikuttaa. Asiakkaan käyttäytymisen ymmärtäminen antaa meille nopeutta ja etumatkaa. Myyntilaskussa tai maksusuorituksessa on aivan valtavasti dataa, jota hyödyntämällä voi reaaliaikaisesti seurata ja ennakoida asiakkaan todellista käyttäytymistä.

Yksinkertainen muistisääntö ansaintamallista riippumatta on, että asiakkaiden laskujen maksuaika on aina lyhyempi kuin toimittajien laskujen maksuaika.Tasaisen kasvun aikana tämän dynamiikan ymmärtäminen jättää lisää rahaa kassan, jota voi investoida kasvuun ja käyttää lainojen takaisinmaksuun.  Jos maksuaikojen välillä on eroa, kassavirran ongelmia voi aiheutua sekä hyvinä että vaikeina aikoina.

Voimakkaan kasvun aikana on tärkeää saada rahaa kassaan, koska kasvu syö käyttöpääomaa. Kasvun rahoitus puhtaalla kassavirralla on mahdollista, kun sisään tuleva raha kiertää nopeammin kuin ulos menevä raha.

Vaikeina aikoina on ensimmäisenä on neuvottelu pidemmistä maksuajoista toimittajien kanssa. Sen jälkeen irroitetaan taseen myyntisaatavista kaikki mahdollinen kassaan erilaisin rahoitusjärjestelyin. Hyvinä vaihtoehtoina on esimerkiksi saatavien myynti, toimittajarahoitus ja tililimiitti.

Jokainen yrittäjä, joka myöntää asiakkaalle maksuaikaa, on pankkiiri, joka luotottaa asiakasta maksuajan verran. Seuraavassa blogissa lähdetään yrittäjänä ajattelemaan pankkiirin tavoin. Hyvää alkavaa elokuuta!

Päivi Kangasmäki

riskrate

CEO, co-Founder

Lisää vaikuttajalta Päivi Kangasmäki


Lisää kategoriasta Teknologia