Bonfire.fi

Enkelisijoittajien ja pääomasijoittajan merkitys yritykselle

Minkälaisia muutoksia enkelisijoittajien ja pääomasijoittajan mukaantulo on toiminnassamme saanut aikaiseksi?

Päädyimme etsimään enkelisijoittajia mukaan Jungle Juice Bariin siinä vaiheessa, kun olimme ottaneet yritykselle jo kaikki sille myönnetyt lainat, emmekä henkilökohtaisestikaan saaneet enempää lainaa. En edes ihan tarkalleen muista määrää, mutta eri lainoja oli yhteensä yli kymmenen. Yrityksellä oli lainoja useammasta eri pankista, ja henkilökohtaisesti oli sekä lainoja että myös luottokortteja.

Meillä ei ollut juurikaan muita vaihtoehtoja kuin lähteä etsimään sijoittajia mukaan. Otimme yhteyttä Fibaniin (Finnish Business Angels Network), eikä kestänyt pitkään, kun yksi sijoittaja otti yhteyttä ja ehdotti tapaamista. Hän oli erittäin kiinnostunut hommastamme, mutta sanoi, ettei lähde tähän mukaan yksin, vaan haluaa kerätä hyvän porukan kasaan. Tämä oli jokseenkin yllättävää, mutta tietenkin hyvin järkiperäistä. Olisi turhan iso riski lähteä yksin sijoittamaan, sillä rahaa tulisimme tarvitsemaan todennäköisesti jossain kohtaa lisää. Hyvän porukan löytäminen takaisi myös laaja-alaisempaa kokemusta ja näkemystä.

Sijoittaja käytti merkittävän paljon aikaa meidän auttamiseen; teimme niin presentaatiota, kuin mietimme myös yhdessä kannattavuuden saamista paremmalle tasolle. Tapasimme kymmeniä eri sijoittajia, kunnes löysimme kaikkien mielestä sopivan kombon. Tiesimme millaista osaamista kaipaisimme tulevien vuosien aikana, joten siinä mielessä oli helppo etsiä oikeita henkilöitä. Aikaa tämä prosessi vei yhteensä yli vuoden, ja täytyy myöntää, että se vuosi tuntui todella pitkältä. En ollut todellakaan kuvitellut, että prosessi olisi niin pitkä, vaan olin ajatellut sen vievän muutaman kuukauden.

Ennen nimien saamista papereihin, oli vielä monta sovittavaa asiaa. Siinä vaiheessa olimme jo todella pahassa kassakriisissä, ja olimmekin valmiita hyväksymään lähes kaiken, kunhan vain saisimme äkkiä rahaa laskujen maksuun.

Palkkasimme kuitenkin asianajajan myös meidän puolelle, sillä hän osasi käydä osakassopimusluonnoksen läpi meitä muita paremmin. On tärkeää ymmärtää sopimus kokonaisuudessaan, ettei myöhemmin tule yllätyksenä mitä onkaan allekirjoitettu. Isoimpina asioina oli sopia hallituspaikoista, osakkeiden lunastusoikeuksista sekä pääomalainojen ehdoista.

Enkelisijoittajien merkitys yritykselle

Omasta mielestäni yksi vaikemmista asioista oli määrittää yritykselle valuaatio. Pääsääntöisesti se lasketaan käyttökatteen mukaan meidän oman alan yrityksissä, mutta siinä vaiheessa kun se ei juurikaan ole plussalla tai on jopa pakkasen puolella, on laskeminen mutkikkaampaa. Valuaation määrittämisessä otetaan huomioon lisäksi myynti, yrityksen velat, oma pääoma, kalusto, sopimukset jne. Yrittäjä laskee usein myös omalle työlleen jonkun arvon, mikäli ei ole nostanut itselleen palkkaa. Yleensä yrittäjällä on mielessään korkeampi valuaatio kuin sijoittajilla.

Millaisia muutoksia enkelisijoittajien mukaantulo sitten aiheutti?

Ensinnäkin, aloimme oikeasti pitämään ”kunnollisia” hallituksen kokouksia, joissa oli agenda. Olimme tehneet sitä ennen päätöksiä mieheni kanssa lähinnä keittiön pöydän ääressä. Lisäksi saimme valtavasti kokemusta ja osaamista ylipäätään bisneksen pyörittämiseen liittyen. Opimme esimerkiksi tekemään tarkempia budjettilaskelmia ja neuvottelemaan sopimuksia siten, että saimme maksimaalisen hyödyn irti.

Enkelisijoittajien myötä myynti ja kate lähtivät nousuun. Seurasimme niitä tarkasti. Aloimme avaamaan lisää myyntipaikkoja, sillä saimme tehtyä jo olemassa olevista kannattavampia ja pystyimme kouluttamaan työntekijöitä tehokkaammin, mutta laadukkaammin.

Nihkeimpinä puolina enkelisijoittajien mukaantulossaan oli se, ettei kaikkia ehdottamiamme asioita hyväksytty sekä se, että jouduimme raportoimaan myös joistain mielestämme hieman turhista asioista. Näin jälkikäteen ymmärrän erittäin hyvin molemmat, mutta aikoinaan se turhautti. Joskus turhautuminen aiheutti hieman riitaakin. Olimme toisinaan vahvasti sitä mieltä, etteivät enkelisijoittajat ymmärtäneet meitä riittävän hyvin. Turhautumista oli toki myös pöydän toisella puolella, ja heillä varmasti ihan samanlaisia tuntemuksia myös meitä kohtaan.

Pääsääntöisesti saimme lähes kaiken haluamamme läpi, ja siitä olenkin erittäin kiitollinen. Koen, että meitä tuettiin ja autettiin paljon, mutta annettiin tilaa myös kokeilla uusia asioita. Epäonnistumisista ei haukuttu, vaan onnistumisia kehuttiin.

Yksi parhaimmista päätöksistä tämän matkan aikana oli ottaa enkelisijoittajat mukaan. Kannustan siihen muitakin! Rahan lisäksi he antavat aikaansa ja osaamistaan. Monesti heillä on myös laaja verkosto käytettävissään. Vaikeissa hetkissä oli mahtavaa tuntea, ettemme ole tässä hommassa yksin, vaan asioita pystyttiin käymään yhdessä läpi rakentavasti.

Pääomasijoittaja nostaa vaatimustasoa

Usean vuoden ajan eri pääomasijoittajat ottivat meihin yhteyttä, ja heitä tavattiinkin. Koimme silti, ettemme olleet vielä tuolloin valmiita siihen vaiheeseen. Avasimme sitä ennen enkelisijoittajien kanssa kaksi paikkaa Espanjaan, ja halusimme katsoa rauhassa sen kortin. Noin puolentoista vuoden kokeilun jälkeen päätimme sulkea Espanjan pisteet, sillä näimme enemmän mahdollisuuksia Ruotsissa.

Espanjassa näimme aluksi enemmän potentiaalia, koska siellä ei ollut lainkaan kilpailua ja terveellinen ruoka alkoi nousemaan suuremmaksi trendiksi. Lopulta jouduimme toteamaan, etteivät espanjalaiset olleet vielä tuolloin valmiita muuhun kuin appelsiinimehuun. Ruotsissa sen sijaan oli valtavasti kilpailua, mutta ainakin smoothie olisi siellä jo entuudestaan tuttu.

Tässä kohtaa mietimme, että nyt voisi olla oikea aika ottaa sellainen pääomasijoittaja mukaan, joka on onnistuneesti vienyt kuluttajabrändin Ruotsiin, sekä mahdollisesti muihinkin Pohjoismaihin. Ei mennyt kauaakaan kuin juuri tällainen pääomasijoittaja otti meihin yhteyttä. Tutustuimme puolin ja toisin, ja pääsimme yhteiseen sopimukseen.

Pääomasijoittajan mukaantulon myötä viralliseksi kieleksi tuli suomen sijaan englanti. Raportointi ja hallituksen kokouksien materiaalit alettiin tehdä englannin kielellä vaikka puhekieli säilyikin kotimaisena Raportointi lisääntyi huomattavasti, ja opimme siitä valtavasti lisää. Enkelisijoittajien aikana kuukausiraportti oli muutamia sivuja, kun taas nyt pääomasijoittajien kanssa raportissa on useita kymmeniä sivuja.

Kaiken isäksi hallituksen vuosikelloon tuli selkeä rytmi, ja aiheiksi nousi sellaisia asioita, jotka olivat meille täysin uusia. Muun muassa ESG -raportti tehtiin ensimmäistä kertaa pääomasijoittajien kanssa, kuten myös budjetoinnin plan B. Käytimme todella paljon aikaa raportointiin, ennusteiden tekemiseen, analysointiin sekä erilaisten prosessien hiomiseen.

Alussa pääomasijoittajan myötä ei seurannut merkittävää eroa työskentelyyn, sillä olimme tottuneet enkelisijoittajien läsnäoloon. Ajan myötä homma on kuitenkin muuttunut ja vaatimustaso noussut, mikä on luonnollista myös, koska yritys on kasvanut voimakkaasti. Olemme avanneet valtavasti uusia pisteitä joka vuosi, mutta samalla pystyneet myös kehittämään yritystä. Tästä lankeaa iso kiitos pääomasijoittajalle, joka on tämän suurilta osin mahdollistanut. Ilman leveämpiä hartioita Jungle Juice Bar ei olisi tällainen kuin se on tänään.

Pääomasijoittajaa valittaessa kannattaa rauhassa tutustua eri vaihtoehtoihin ja kysyä muilta yrityksiltä kokemuksia. Jos yksi on osoittanut kiinnostustaan, kannattaa ottaa muutamaan muuhunkin pääomasijoittajaan yhteyttä ja ehdottaa tapaamista. On hyvä ymmärtää, minkälaisia vaihtoehtoja on tarjolla, ja selvittää kuka muu voisi olla myös kiinnostunut.

Seuraavassa artikkelissani kerron vaikeista hetkistä hieman syvemmin, niin yrityksen alkuajoista kuin korona-ajastakin; miten me olemme niistä selviytyneet ja mitä toimenpiteitä olemme tehneet. Nyt jos koskaan on oikea hetki auttaa toinen toisiamme selviytymään tästä koettelevasta ajasta, ja kertoa kaikki mahdolliset vinkit. Yritän itse parhaani mukaan jakaa kokemuksiani ja  toivon niistä olevan jollekin jotain hyötyä. Tiedon ja kokemuksien jakaminen, erityisesti tässä ajassa, on välittämistä.

Noora Fagerström

Junge Juice Bar

co-founder

Sarjayrittäjä ja enkelisijoittaja Noora on monessa yrityksessä mukana joko perustajan tai sijoittajan roolissa. Tunnetuksi hän on tullut Jungle Juice Barin perustajana, jossa hän myös oli toimitusjohtajana lähes 10 vuotta.

Lisää vaikuttajalta Noora Fagerström


Lisää kategoriasta Kestävä kehitys