Bonfire.fi

Emme tarvitse toista kriisiä! Toimi, mutta ymmärtäväisesti.

Ensimmäisessä työpaikassani, jonne menin suoraan kauppakorkeakoulun penkiltä, istuin ja kiroilin tuolissani. Olin mokannut. Hävetti, en ikinä enää halunnut tehdä virheitä. Olin luvannut jotain asiakkaalle, jota emme kuitenkaan sittemmin pystyneet toteuttamaan. En ansainnut tätä työpaikkaa ja olin huijari. Eihän kukaan kunnon bisnesmies tee virheitä. Olin 27-vuotias ja mun tulevaisuus tuntui olevan vaakalaudalla.
Mun pomo Marja-Liisa tuli istumaan mun viereen ja sanoi: “Tomi, jos haluaa saavuttaa jotain, matkalla tulee tekemään myös virheitä. Tiedätkö mikä on pahinta mitä voit tehdä työelämässä?”
“No…?”. Ärsytti.
“No se on jähmettyminen. Pahinta on olla tekemättä mitään. Parasta on tehdä jotain, ja sitten jos menee mönkään, niin se korjataan”.
En muuttunut päivässä mutta se antoi perspektiiviä asiaan.
Muutamaa vuotta myöhemmin, edelleen rahastomaailmassa, kuulin todella seniorilta kansainvälisen yrityksen johtajalta, että on hyvä jos toimitusjohtaja tekee 60-70% päätöksistä oikein. Hän on silloin loistava johtaja. En tiedä pitikö tuo paikkaansa, mutta aloin ymmärtämään maailman ja tekemisen sävyt.
Ei kukaan ollut virheetön. Ja rapatessa roiskuu.
Kun lopulta lähdin start-up elämään poletti putosi ryminällä alas. Eihän sitä tosiaan saa mitään aikaiseksi jos ei ole valmis tekemään virheitä. Ja aina pystyy korjaamaan tilanteen jälkikäteen.
Ja nyt seisomme sukupolvemme isoimman kriisin edessä. Ja vaadimme täydellisyyttä kaikilta.
Puolitoista kuukautta sitten mietimme, miten yhdessä tsemppaisimme  itsemme ulos Koronakriisistä. Kampanja toisensa jälkeen lyötiin käyntiin, tavoitteena auttaa yrittäjiä. Ehkä tylsyys himassa teki meistä taas eläimiä, sillä viimeisten päivien aikana sekä yrittäjiä että Business Finlandia on jahdattu suu vaahdossa.
Ennennäkemättömässä tilanteessa vaaditaan kaikilta täydellisyyttä sekä virheettömyyttä. Kenelläkään ei ole oikeaa vastausta mihinkään tällä hetkellä. Mutta minä luotan siihen, että suurin osa tekee parhaansa – oikeasti.
On myös ihailtavaa, että vaatimustasomme on korkea. Se kertoo paljon siitä, kuinka paljon luotamme päätöksentekijöihin.
Nyt on kuitenkin myös hyvä hetki miettiä anteeksiantamista ja inhimillisyyttä.
Useat ystävistäni pelkäävät tuen vastaanottamista, toiset heistä ovat taas saaneet uhkauksia. Suurin osa yrityksistä on ongelmissa, ja nyt tästä kärsivät avoimet ja rehelliset.
Business Finland on yksi Suomen elinkeinoelämän parhaista instituutioista. Ainoastaan heidän NIY-ohjelma on kasvattanut Suomessa syntyvää jalostusarvoa viidellä miljardilla. Se on hyvä asia meille kaikille. Mutta sielläkin työskentelee ihmisiä. Eikä kukaan ole täydellinen. Sen sijaan että osoitamme syyttävää sormea olisi parempi jos tukisimme toisiamme.
Nyt jos koskaan olisi hyvä jos osaisimme ymmärtää toisia ihmisiä. Koronakriisi on jo kriisi itsessään, emme tarvitse siihen päälle toista kriisiä, luottamuskriisiä.
Raivo ja huutaminen tekee vastaanottajasta ainoastaan defensiivisen. Sen sijaan, ymmärtäminen antaa rehellisen mahdollisuuden tehdä korjausliike.
– – – – –
Tomi Kaukinen on sarjayrittäjä ja puhuja. Hän on finalisti Vuoden Puhuja -kilpailussa, tarinankertoja-kategoriassa. Tomin ajatuksia työelämästä ja yrittäjyydestä voit lukea myös hänen Licence to Fail -blogista. 
Tomi Kaukinen

Tomi Kaukinen

Licence to Fail

sarjayrittäjä, puhuja

Tomi Kaukinen kulkee nimellä Valtakunnan virallinen epäonnistuja. Tällä tavalla han haluaa vaikuttaa siihen millä tavalla epäonnistumiseen suhtaudutaan. Pitkän yrittäjäuran seurauksena Kaukinen koki lamaannuttavan burnoutin ja joutui jättämään kaiken taakseen. Mutta hän selvisi. Ja käänsi tilanteen positiiviseksi. Nyt hän puhuu avoimesti burnoutista sekä epäonnistumisesta.

Lisää vaikuttajalta Tomi Kaukinen


Lisää kategoriasta Tulevaisuus