Bonfire.fi

Viestinnän uranuurtaja Christina Forsgård: ”Emme edes ymmärrä, kuinka vahvoja naiset Suomessa ovat”

Christina Forsgård on viestinnän uranuurtaja ja Netprofilen perustaja. Forsgård kertoo olevansa ylpeä omasta can do -asenteestaan, joka on levinnyt myös hänen lähipiiriinsä. Hänellä on kolme aikuista lasta, jotka kaikki omilla tahoillaan haluavat ratkaista isoja ja globaaleja ongelmia.

”En katso taaksepäin vaan eteenpäin, katson niitä mahdollisuuksia mitä maailmassa on ja minua kiehtoo valtavasti kaikki, mitä voin tehdä ja mihin voin vaikuttaa. Minulla on loputon usko ihmisen uteliaisuuteen ja kekseliäisyyteen!” Forsgård sanoo.

Forsgård on ollut yrittäjänä 22 vuotta ja hän pitää tietynlaista tasapainoilua töiden ja muun elämän välillä taiteenlajina. Hänelle elämä on kokonaisvaltainen kokemus ja tasapaino elämässä on ollut hänelle aina tärkeää.

”Perhe ja työ ovat olleet minulle aina supertärkeitä ja vasta nyt lasteni ollessa aikuisia näen oikeasti, mitä sain aikaan. Kun lapset olivat vielä pieniä, he sanoivat, että äidin yritys Netprofile on meidän perheemme neljäs lapsi”, Forsgård hymyilee.

Osaavatko naiset artikuloida oman arvonsa?

Forsgårdin mukaan maailman mittakaavassa Suomessa tasa-arvoasiat ovat erittäin hyvin. Esimerkiksi ihmisoikeudet, joihin myös naiskysymys olennaisesti liittyy, toteutuvat merkittävästi paremmin kuin muualla.

”Ei tämä ole kuitenkaan mikään status quo -tilanne, vaan joka ikinen päivä me teemme omilla ratkaisuillamme tasa-arvoisempaa ja inhimillisempää elämää. Jokainen päivä me myös voimme toimia toisin”, Forsgård kertoo.

Juridisesta näkökulmasta Suomessa ei ole esteitä, miksi nainen tai mies ei voisi tehdä jotain asiaa. Myöskään perheisiimme ei kuulu valtakulttuuria, jossa olisi määritelty se, kenen kanssa tyttö menee naimisiin tai mitä hän saa opiskella ja harrastaa.

”Maailmanlaajuisesti kun mietin, niin meillä asiat ovat tässä aivan toiselta planeetalta. Emme edes ymmärrä, kuinka vahvoja naiset täällä ovat, ja miten meillä on erittäin vahva naiskulttuuri. Jos ajatellaan mitä tahansa perinteistä suomalaista maalaistaloa, niin siellä naiset olivat supervahvoja. Heillä oli täysin oma alueensa, jota he hallitsivat ja äijät olivat ihan lapatossuja”, Forsgård sanoo.

Julkisessa vallassa kuitenkin on olemassa mieskulttuuri, joka johtuu siitä, että miehillä on ollut usein vähemmän tärkeitä vastuita perheessä. Forsgårdista on ymmärrettävä, että naisella on merkittävän iso vastuu elämän uusiutumisessa ja jos ajatellaan, kenellä oikeasti on maailmankaikkeudessa iso vastuu, niin naisilla. Hänestä tuntuu, etteivät naiset oikein osaa artikuloida omaa arvoaan itselleen vaan tilanne on mennyt siihen, että odotetaan julkisia huomionosoituksia, glooriaa ja toivotaan, että joku nimittää sinut johtajaksi.

”Me olemme jotenkin harhautuneet ajattelemaan, että julkiset meriitit, johtaminen, mitalit ja näkyvyys olisivat jotenkin hienoimpia asioita. Haluavatko naisetkin sitä? Varmasti, ja pitääkin! Mutta jos mietit, teetkö merkityksellistä työtä, kun kasvatat yhteiskuntakelpoisia ja maailmaa parantavia lapsia, niin kyllä teet. Teet paljon tärkeämpää työtä kuin yksikään pankinjohtaja tai joku muu viskaali”, Forsgård painottaa.

Hymytytön pitää hymyillä, hymypoika on rohkea riskinottaja

”Tulen erittäin hyvin toimeen kaikkien alfaurosten kanssa. Minulla ei ole mitään ongelmaa olla missään board roomeissa heidän kanssaan enkä koe olevani altavastaaja. Totta kai nuorempana koin niin ikäni vuoksi, mutta ihan samahan se on nuorilla miehillä. Mielestäni nämä kaksi asiaa pitää erottaa toisistaan, koska nuorilla naisilla on välillä sellainen harha, etten saanut tiettyä asiaa tai minua ylenkatsottiin koska olen nainen ja se ei välttämättä pidä paikkaansa. Naiseus voi olla yksi attribuutti, mutta ehkä enemmän kyse on siitä, että on kokemattomampi”, Forsgård kertoo.

Maailma haluaa paljon rohkeita riskinottajia ja työelämässä tarvitaan uskallusta tuoda omat ideat esiin. Se saattaa olla Forsgårdista sukupuolittunutta, koska naisia ei kasvuvaiheessa palkita riskinotosta, kun taas poikia kannustetaan siihen.

Forsgård toivoo nuorille naisille uskallusta puhua asioista, sillä monesti tasa-arvokysymyksen lisäksi esille nousee itsetuntokysymys: hyvällä itsetunnolla pääsee pitkälle ja jos uskot itseesi, muidenkin on helpompi uskoa sinuun – sukupuolesta riippumatta.

”Oma tyttäreni on oppinut minulta rohkeuden puhua ja tehdä. Kouluaikana hän ei kyllä saanut tästä kauheasti krediittiä. Aikoinaan molemmat poikani saivat hymypoikapatsaat ja tytär ei. Hän itse nauroi, että tämä on äidin vika, hän ei ole mikään hymytyttö koska hän haastaa konventiot. Hymytytön pitää hymyillä, mutta hymypoika on rohkea riskinottaja. Ehkä tässä on pieni totuudenpoikanen”, Forsgård kertoo.

Forsgård sanoo rohkaisevat terveiset naisille:

”Jos mietit, valitsetko uran vai perheen, niin sellaista valintaa ei todellakaan tällaisessa maassa kuin Suomi tarvitse tehdä. Täällä kannattaa elää täysillä ihmisenä, äitinä ja vaimona, jos niin haluaa. Ja jos ei halua, niin ei tarvitse! Pitää kuunnella omia toiveitaan, olla pikkuisen itsekäs mutta kuitenkin antaa aikaa ja olla lojaali ympärillä oleville ihmisille. Ole positiivinen voima maailmassa”, Forsgård kiteyttää.

 

Teksti: Elina Olander

Bonfire

Lisää vaikuttajalta Bonfire


Lisää kategoriasta Johtaminen