Bonfire.fi

Ekosysteemien voimaa täytyy jatkossa vahvistaa – Finanssialan Fintech eväitä Slushista

Kirsi Larkiala

#Slush18 oli jälleen kerran teknologian ja startuppien juhlaa, mutta tänä vuonna erityisesti isojen korporaatioiden ja startupien yhteistyö jo korostui. PwC Executive day:n teknologiavalintojen #AI ja #Blockchain osalta on myös hyvä nojata ja katsoa eteenpäin.

PwC myös tarjosi Exec -päivällään loistavat puitteet finanssialan ja isojen korporaatioiden kohtaamiselle myös networking mielessä: edelleen siis pisteet PwC:lle vahvasta pitkäjänteisestä tekemisestä Slushin kanssa Suomen hyväksi. #slush18 oli muutenkin myös finanssialan juhlaa ja Fintechien esiinmarssi. Paljon on tapahtunut vuodesta 2016 jolloin oli Fintech-teeman ensiesiintyminen Slushissa heti Opening seremonian jälkeen. Minun oli silloin ilo olla stagella Fintech-vaikuttajana yhdessä Invesdorin, Holvin ja Zervantin kanssa ja tahtipuikkoa heilutti digitaalisen varainhoidon ja syvääluotaavan advisory- työskentelytavan edelläkävijänä Evli.

Hauskaa oli tänä vuonna myös huomata, miten perinteisten Nordea ja OP ständien lisäksi oli Nordean takaseinässä kiinni vastakkain suomalainen maksamisen Fintech Mash. Ensimmäinen Fintech esillä isolla ständillä. ?

Tällä kertaa pystyi elämään ” pelkkää Fintechiä” Slushissa, jos näin halusi. Tarjolla oli ennätysmäärä asiaa finanssialan uudistumisesta, yhteistyöstä perinteisten toimijoiden ja Fintechien välillä. Slushin sivutilaisuuksissa oli eteenpäin katsovaa kovaa settiä platformeista, koska itsessään rahoituksen murros ja erilaisten rahoitusplatformien yhteistyöhankkeet ovat tulleet jäädäkseen. Nordea edelläkävijänä kuvastavat hyvin tämän päivän tekemistä, ja miten tätä kautta saadaan kustannustehokkaammin rahoitusta jaeltua esim. kasvuhyppyjä ja kansainvälistymistä tekevälle pk- yrityksille. Ilo siis huomata, että yritysten rahoitus ja sen uudet tuulet tulevat enenevässä määrin tuomaan uusia perinteisten toimijoiden ja fintechien palveluratkaisuja.

Maksaminenhan mullistui jo viimeistään OP:n iltatilaisuudessa jossa pääjohtaja Ritakallio varmisti, että onhan Pivo- kasvomaksamisen appi nyt varmasti ladattu, jotta vieraat saivat juomaa. OP:n ständillä pystyi myös tekemään lahjoituksia Pivo- kasvomaksamisella. Hienoa duunia OP Labsiltä!

Kertauksena vielä lukuisat upeat Slushin Fintech- tapahtumat ja teemat:

#Finanssivalvonta : Virtuaalivaluutat: onko sääntely hyvästä vai pahasta?

#Nordic Fintech Night by Helsinki Fintech Farm and Nordic Fintech colleaques

#Fintechs and Big Banks: Clashing Cultures or a Winning Mixture? A la BBVA

#Fintech Finland Rock Star Studio a la Fintech Finland ry

#Santander Fintech Mash Up

#OP & Fintech Insider Live!

#Promise and reality of voice assistants in financial services

#Finding Fintech Mastercard hosted event

Toimivan finanssialan ekosysteemin rakentaminen vaatii tekijämiehiä ja -naisia, ei juhlapuheita, byrokratiaa, poliittisia pelejä tai jossittelua. Suomella on edelleen kaikki edellytykset vielä päästä peliin mukaan ja nousta Pohjoismaiseksi finanssialan esimerkkimaaksi, jossa jo vähän edistyneemmät scale-upit ja hyvää duunia tekevät perinteiset toimijat (esimerkiksi pankit, varainhoitotalot, eläkeyhtiöt, vakuutusyhtiöt, tech- talot, vc:t Suomen Pääomasijoitukset yhdistyksen tahtipuikon johdatuksella, Vake, Business Finland, konsultit ja juristit jne.) voivat kaikki omalla panoksellaan auttaa toimivan ekosysteemin syntyyn.

Kenelläkään ei ole aikaa enää olla mukana hallinnollisissa hankkeissa, vaan yhteistyötä täytyy tehdä konkreettisesti liiketoiminta edellä, jotta perinteiset toimijat saavat uutta ja uudenlaista bisnestä, uutta virtaa ja uusia innovaatioita tekemiseensä kustannustehokkaasti ja teknologian keinoin Fintechien kanssa yhdessä. Samoin fintechien pitää saada rakennusaineita kasvuun ja skaalautumiseen ja kansainvälistymiseen. Kyse on win-win pelistä, jossa tarkoitus on, että loppuasiakkaat voittavat. Ja Suomi voittaa. Ja Suomen finanssiala pysyy elinvoimaisena ja kilpailukykyisenä. Ekosysteemien voimaa täytyy siis jatkossa vahvistaa. Olkoon tämä lähtölaukaus vuodelle 2019.

Olen monessa mukana ja vaikutan finanssimaailmassa. Artikkeli on kuitenkin kirjoitettu Fintech-vaikuttajan ja pitkän finanssialan kokemuksen roolissa yksityishenkilönä, ei mitään yksittäistä firmaa, boardia tai yhdistystä edustaen.

Kirsi Larkiala

Kirsi Larkiala

Fintech Global Top100 Influencer, FFE Fintech Ecosystem Ltd

CEO, Board Executive, Financial Services

Lisää vaikuttajalta Kirsi Larkiala


Lisää kategoriasta Teknologia