Bonfire.fi

Digitalisaatio mahdollistaa vähähiilisen kiertotalouden

Maapallon ylikulutuspäivä lähestyy taas uhkaavasti kesälomien jälkeen elokuussa. Suomen osalta merkkipäivää vietettiin valitettavasti jo aiemmin keväällä. Elämme luonnonvarojemme suhteen velaksi jo yli puolet vuodesta.

Jos tämä olisi kotitaloutesi tai yrityksesi arkipäivää, olisiko velanotto hallinnassa? Luulen, että monelta tällainen taakka veisi jo yöunet. Velanoton hillintä olisi aivan varmasti prioriteettilistan kärjessä. Alleviivattuna ja huutomerkillä korostettuna.

Keinot ovat olemassa

Kiertotalous on toimivin ratkaisu velkataakan keventämiseen. Sen avulla estämme globaalien resurssien tarpeettoman tuhlaamisen. Ja voimme silti ylläpitää, ja jopa korottaa, nykyistä elintasoamme.

Suljettuun kiertoon perustuvat uudenlaiset prosessit ja toimintamallit luovat nimittäin merkittäviä taloudellisia etuja. Joidenkin arvioiden mukaan kiertotalouden liiketoimintamallien arvo nousee vuoteen 2030 mennessä jopa 4,5 biljoonaan Yhdysvaltain dollariin. Uusista liiketoimintamahdollisuuksista unelmoiminen olisi siis paljon mieluisampi syy yöunien uhraamiselle!

Useat yritykset ovatkin jo ottaneet vahvan startin kiertotalouteen. Ne ovat kartoittaneet mahdollisuuksia uusille liiketoiminta-alueille laajentamiseen, riskien pienentämiseen ja toiminnan tehostamiseen.

Kehityksen kärkeen kiilanneille toimijoille kiertotaloudesta on jo syntynyt asiakaskokemusta ja -uskollisuutta tehostava erottautumis- ja kilpailutekijä.

Käyttöohjeet löytyvät kysymällä ja kuuntelemalla

Liiketoimintaa tukeva kiertotalous edellyttää koko arvoketjun kattavaa yhteistyötä. Ekosysteemejä, kehittämisalustoja sekä avointa ja reaaliaikaista dataa. Mitä laajempaa ja osallistavampaa yhteistyö on, sitä suurempia hyötyjä voidaan saavuttaa.

Kiertotalouden businessmalleja pilotoidaan, yhteiskehitetään ja tuotteistetaan jo teollisuuspuistojen, kaupunkien ja yritysekosysteemien tarjoamilla yhteistyöalustoilla.

Kunkin vuoropuheluun ja tiedonvaihtoon osallistuvan toimijan rooli on erilainen. Vahva erityisosaaminen ja erilaiset kehitystarpeet nostavat keskusteluun erilaisia ​​näkökulmia. Jokaisen toimijan kyvykkyydet auttavat koko joukkoa askeleen eteenpäin. Maalissa häämöttää materiaalikiertojen sulkeminen ja uudenlainen taloudellinen menestys.

Kiertotaloudesta ei kuitenkaan saada kannattavaa ilman digitalisaatiota. Tarvitsemme luotettavaa, avointa, oikea-aikaista ja ennakoivaa dataa sekä digitaalista yhteistyötä. Vain näiden avulla erilaiset kierrot voidaan kytkeä yhteen. Jos onnistumme, varmistamme globaalien materiaalivirtojen kestävyyden ja teemme vähähiilisen maailman todeksi tavalla, joka luo kestävää kasvua liiketoimintaan.

Näistä mahdollisuuksista on keskusteltu laajasti viime päivinä. Digitalisaation ja kiertotalouden yhteispeli on puhututtanut sekä viime viikolla järjestetyssä maailman kiertotalousfoorumissa (WCEF) että tämän perjantain ICT for Sustainability (ICT4S) -konferenssissa.

Joko sinun yrityksessäsi digitalisaatio ja kiertotalous on valjastettu uuden liiketoiminnan ja kasvun kehittämiseen?

Ulla Heinonen

Ulla Heinonen

Confederation of Finnish Industries (EK)

Director, Green Growth

Lisää vaikuttajalta Ulla Heinonen


Lisää kategoriasta Teknologia