Bonfire.fi

C2-A2 ja vaarallinen puutarhatonttu

Puutarhan hoito on vaarallista. Sen sai kokea ystäväni, joka kauniina keväisenä päivänä vaaroja uhmaten syöksyi taisteluun pelastaakseen pionit, akileijat sekä karviaispensaat rikkaruohojen halpamaiselta väijytykseltä.

Urheassa taistossa rikkakasveja vastaan ystäväni ei huomannut multakokkareiden keskellä vaanivaa teräväreunaista puutarhatonttua, joka julmasti viilsi haavan ystäväni sulosääreen. Eikä ystävääni auttanut muu, kuin jättää taistelutanner sikseen ja suunnata kohti terveysasemaa saamaan hoitoa multaiseen ja veriseen koipeensa.

Terveyskeskuksessa oli jonoa. Ystäväni oli nerokkaasti ottanut kuvan haavastaan, joka auttoi vastaanottavaa hoitajaa arvioimaan tapauksen kiireellisyyden. Ei ollut kiire, ei muuta kuin jonottamaan. Hyvän aikaa siellä saikin odotella, kunnes vihdoin haava puhdistettiin ja varustettiin asianmukaisin tikein.

Seuraava vierailu terveysaseman odotussaliin olisi koittanut tikkien poiston hetken koitettua. Ystäväni on kovin kiireinen, ymmärrän häntä. Hän ei käyttäisi aikaa odottamiseen, vaan poistaisi tikit itse. Facebook kavereilta sai neuvot ja tikit pois! Kaikki hyvin.

Tarinassa oli jo entiseen maailmaan verrattuna yksi uusi elementti. Neuvoa kysyttiin joukoilta ja a vot! Odotukselta säästyttiin.

Robotti on aina valmis auttamaan

Tulevaisuudessa tilanne voisi mennä näin:

Puutarhassa haavautunut ihminen lataa kuvan Facebookiin ja kuvan perusteella tekoäly analysoi haavan, antaa ensi ohjeet sekä varaa pika-ajan lähimmälle terveydenhoitajalle.

Tai jos menemme vielä pidemmälle – ehkä ei kovinkaan pitkälle kuitenkaan – tulevaisuuteen, tilanne menisi näin:

Kaveri ottaa kuvan haavastaan terveysappiin, joka tilaa taksin ja vie haavoittuneen hyvinvoinnin logistiikkakeskukseen, jossa robotit hoitavat haavan edellyttämät toimenpiteet. Ihmisiä siellä ei näy töissä, mutta haavan tikkaaminen ei välttämättä edellytäkään hoitajan läsnäoloa.

Hyvinvoinnin logistiikkakeskuksella voi tulevaisuudessa olla myös autonomisesti liikkuvia hoivayksiköitä, jotka saapuvat hoitoa kaipaavan lähelle. Yksikössä robotisoidut laitteet suorittavat toimenpiteet.

Tulevaisuus voi olla haavoittuneelle ja apua kaipaavalle hyvä. Ei odotusaikoja, apua voi saada mihin vuorokauden aikaan tahansa. Eikä pelkästään haavoille raajoissa vaan myös henkisille haavoille, joita meistä jokaiselle ilmaantuu aika ajoin. Entäpä yksinäiset? Yksinäisyyden lievitystä on tulevaisuudessa tarjolla kaikille ja niin paljon kuin tarvitaan. Korvaako vuorovaikutus robotti ihmisen? Se jää nähtäväksi, mutta toivoisin, että me ihmiset olisimme tulevaisuudessa ihmisiä toisillemme – jopa enemmän kuin nykyisin.

Robotisoitu hyvinvoinnin logistiikkakeskus (juu, nimi voisi olla parempi, mutta tämä kelvatkoon, kunnes ymmärrämme täysin mistä on kyse) ei ole niin kaukana kuin voisimme kuvitella. Maatiloja on hoidettu autonomisesti, ilman ihmisen apua. Maatilojen osalta tehtiin kehitysloikka viime viikolla, kun C2-A2 agrodroid julkistettiin. Kognitiiviseen tekoälyyn perustuva agrodroid pystyy hallitsemaan maatilan laitteita ja prosesseja. Agrodroidista on joltisenkin verran matkaa ”caredroidiin”, joka voi hallita vaikkapa sairaalan eri prosesseja ja laitteita, tai jopa hyvinvoinnin logistiikkakeskusta. Agrodroid tekee kuitenkin näkymät terveydenhoidon autonomisten palvelujen tulevaisuuteen mahdollisiksi.

 

Ihmisen työlle on tarvetta myös tulevaisuudessa

Haluan rauhoitella hoitajia ja lääkäreitä. Teidän työnne ei ole katoamassa, mutta se muuttuu, ihan kuin meidän kaikkien työt. Robotti on paikallaan silloin, kun se voi auttaa raskaissa, ruuhkautuvissa ja rutiininomaisissa tehtävissä. Myös vuorovaikutus voi olla rutiininomaista ja robotti voi olla silloinkin hyödyksi, mutta kun ihminen on peloissaan, epävarma, epätietoinen, väsynyt niin hoitajan valmentava ote ja inhimillinen läsnäolo on voittamaton.

Hyvinvointimme on parantunut ajan saatossa. Uusien teknologioiden ansiossa voimme tulevaisuudessa yhä paremmin ja jos tarvetta ilmaantuu, saamme apua nopeasti ja juuri meille tilanteeseemme sopivalla tavalla. Kiitos kehityksen uskallamme toteuttaa unelmiamme rohkeasti, vaikkapa puutarhassa (ellei sitten jätä sitäkin hommaa roboteille).

Tutustu kansalliseen hyvinvoinnin AiRo -ohjelmaan, joka tähtää hyvinvointiloikkaan Suomessa kestävän ja eettisen robotiikan ja tekoälyn avulla http://airoisland.fi/hyteairo/

Agrodroid: https://www.agritechtomorrow.com/story/2018/05/c2-a2-agrodroid-%E2%80%93-world%E2%80%99s-new-smart-farming-product/10785/

Alexa: https://www.nytimes.com/2017/07/11/style/alexa-amazon-echo.html

Kuva: Freepik Premium

Cristina Andersson

Cristina Andersson

Tietokirjailija

Liikkeenjohdon konsultti

Lisää vaikuttajalta Cristina Andersson


Lisää kategoriasta Teknologia