Bonfire.fi

Bonfire Walkcastissa vieraileva Jyrki Katainen kertoo pysäyttävästä hetkestä politiikkona, joka pelotti häntä – ”Emme tienneet voimmeko tehdä yhtään mitään.”

Sitran yliasiamies ja Bonfiren bisnesvaikuttaja Jyrki Katainen on tehnyt mittavan uran sekä kansallisessa- että kansainvälisessä politiikassa. Bonfire Walkcastin kymmenennessä jaksossa Katainen pohtii muun muassa vallitsevaa maailmantilannetta talouden näkökulmasta käsin. Hän muistuttaa, ettei Venäjä ole maailmantaloudelle systeeminen risti.

”Venäjän rooli maailmantaloudessa on vain vähän suurempi kuin Espanjan ja jonkun verran pienempi kuin Italian. Toisaalta, jos yksi maa suljetaan kokonaan markkinoilta, vaikuttaa se etenkin energiasektoriin. Tämän olemme saaneet jo nähdä. Tämä taas voi johtaa inflaation kiihtymiseen ja levottomuuksiin maissa, joissa turvallisuusuhka ei ole päällimmäinen.”

Katainen näkee kuitenkin myös sen, kuinka kriisi osaltaan vauhdittaa vastuullista talouspolitiikkaa, jonka keskiöön arvot nousevat entistä vahvemmin.

”Vielä kaksi tai kolme viikkoa sitten kukaan ei puhunut vihreästä siirtymästä, että pääsemme irti Venäjän tuottamista fossiilisista polttoaineista. Nyt se on lisäargumentti. Tämä kriisi saattaa kiihdyttää rakennemuutosta terveeseen suuntaan.”

Katainen muistuttaa, että vakaan ajanjakson aikana kyky rakenteellisiin muutoksiin on usein vähäinen. Vallalla oleva kriisi on syventänyt arvoiltaan samanmielisten maiden yhteistyötä.

”Ymmärrämme, että arvojamme pitää puolustaa. Sotilaallinen puolustus on yksi vastaus siihen, toinen taloudellisen resilienssi. Emme saa olla liikaa toisten armoilla. Vaikka uskomme globaaliin talouteen, sinisilmäinen ei pidä olla. Uskon siihen, että meidän pitää perata läpi kaikki haavoittuvuutemme, joista yksi keskeisin on puolijohdeteollisuus ja sen markkinat. Meidän tulee etsiä ratkaisuja, että voimme käydä globaalia kauppaa ilman, että meidät voi koukuttaa.”

Kun Katainen toimi Suomen hallituksessa valtionvarainministerinä (v. 2007-2011), hän sai todistaa aitiopaikalta äärimmäistä globaalia taloustaantumaa. Koko länsimainen maailma pidätti hengitystään sen osalta, kestääkö talous ja pysyvätkö yritykset pystyssä. Katainen muistaa tuolloin hetken, joka pelotti häntä enemmän kuin kenties mikään muu aiemmin urallaan kokemansa.

”Muistan tuolloin eräänä perjantai-iltana soittaneeni kansliapäällikkö Raimo Sailakselle ja kysyneeni, onko hän samaa mieltä kanssani, että tämä saattaa johtaa siihen, että ensi viikolla meiltä menee nurin valtaosa yrityksistä. Sailas totesi, että siltä se nyt näyttää, kyseessä on relevantti ja looginen päätelmä. Tämä oli ainoa kerta kun minua on pelottanut politiikassa. Ei siksi, että olisi ollut vaikea tehdä päätöksiä vaan koska emme tienneet voimmeko tehdä yhtään mitään.”

Katainen vieraili taannoin Bonfire Walkcastissa, jossa hän avasi myös omaa arvomaailmaansa sekä mainitsi urallaan suurimman vaikutuksen tehneitä henkilöitä. Katainen otti myös kantaa siihen, kiinnostaako häntä työ politiikassa tulevaisuudessa tai kenties jopa Suomen tasavallan presidentin virka.

Kuuntele koko keskustelu yläpuolelta.

Jakso löytyy myös Spotifysta.

Bonfire

Lisää vaikuttajalta Bonfire


Lisää kategoriasta Tulevaisuus