Bonfire.fi

Bonfire Walkcastissa vieraileva Aki Soudunsaari: ”Johtajan tulee herättää ihmisten metsästyshormoni.”

Bonfire Walkcastin toisen tuotantokauden neljännen jakson vieraaksi saapunut Aki Soudunsaari on pohjattoman kiinnostunut ihmisen biologiasta ja käyttäytymisestä.

Työtilojen ja työolosuhteiden luonnollistamiseen erikoistuneen Naavan perustaja kiteyttää näkemyksensä työn tekemisestä biology first -ajatteluun eli siihen, kuinka ihmisen tulisi elää mahdollisimman luonnonmukaisesti urbaanissa ja pirstalemaisessa miljöössä.

”Tämä ei ole mitään ituhippeilyä vaan sen pohtimista, miten ihmiskeho biologisesti voisi toimia siten, ettei ihminen itse toimisi luonnonvastaisesti. Monet näkevät itsensä rationaalisena, mutta fakta on, että ihmisen biologia ajaa sinua, ja tulkitset sitä omalla tavallasi. Näin ollen kannattaa miettiä, miten voisi toimia sen mukaisesti, sen sijaan, että toimisi sitä vastaan.”

Soudunsaari on innostava keskustelukumppani. Hän on erityisen kiinnostunut välittäjäaineiden toiminnasta ja niiden vaikutuksesta arkeen.

Soudunsaaren puheessa painottuu monin paikoin se, kuinka omasta dopamiinin tuotannosta kannattaa tulla tietoiseksi. Esimerkiksi mikäli edellisenä iltana on ollut juhlimassa työyhteisön kanssa, ei seuraavan päivän dopamiinivarastot voi olla normaalilla tasolla, joka on huomioitava työtehon odotuksissa.

”Kyse ei ole välttämättä siitä että aivot tai keho käskevät tekemään jotain vaan ennemmin siitä, että ihmisen ei-tahdonalainen toiminta liittyy vahvasti hormonitoimintaan. Ne ohjaavat sinua, ja sinä tulkitset niitä.”

Soudunsaari kertoo monista tutkimuksista, joiden pohjalta dopamiini voidaan nähdä väärinymmärrettynä hormonina. Kyse ei olekaan niinkään mielihyvähormonista vaan ennen kaikkea metsästyshormonista. Toisin sanoen dopamiini on motivaatiohormoni. Esimerkiksi masentuneella ihmisellä dopamiinitasot ovat alhaiset. Normaalit dopamiinitasot saavat sen sijaan sen, että ihminen haluaa saavuttaa jotain ja edetä johonkin tiettyyn suuntaan.”

”Otetaan pelkästään metsästäjähormonin herättämisnäkökulma esimerkiksi johtamiseen. Palaverissa pitäisi saada ihmisiä innostumaan jostain, tekemään asioita uudella tavalla. Johtajana sun biology first -näkökulma on herättää ihmisten metsästyshormoni eli sytyttää heitä.”

”Tässä ei sinällään ole mitään uutta, paitsi se näkökulma, että biologinen toiminta on se mikä ajaa eteenpäin.”

Lyhyt- ja pistäkestoisen dopamiinin lisäksi tämänkertaisen Walkcastin teemoina on mm. sisäilman laadun optimointi, hengittäminen, vireystilan ylös- ja alasajo, placebo, turvallisuuden tunteen luominen, serotoniini, luottamuksen luominen ja hyvinvoinnin mittaaminen.

Bonfire

Lisää vaikuttajalta Bonfire


Lisää kategoriasta Walkcast