Bonfire.fi

Bonfire-henkilötarina: Mikä saa sinut liekehtimään, Petteri Kilpinen?

https://soundcloud.com/bonfire-podcast/henkilotarina-petteri-kilpinen

Bonfiren henkilökuvasarja esittelee pintaa syvemmältä Bonfiren bisnesvaikuttajia. Kuinka he ovat päätyneet omalle toimialalleen ja minkälaiset arvot ajavat heitä eteenpäin. Q&A-artikkeli antaa osviittaa heidän näkemyksistään, mutta syvemmälle pääset kuuntelemalla koko keskustelun podcastina. 

Tällä kertaa henkilökuvassa Aava Virta hyvinvointi- ja valmennusyksikön johtaja, tietokirjailija ja Bonfire-vaikuttaja Petteri Kilpinen.

Petteri, miksi olet valinnut juuri oman toimialasi?

Johtaminen on minusta äärettömän kiinnostava asia. Ihmissuhdetaidot ovat taidoista tärkein ja johtaminen on juuri sitä. Kukaan ei ole myöskään koskaan valmis johtajana tai ihmissuhdetaidoissa. Molemmissa niissä opiskelu ei lopu koskaan. Kaikki meistä voivat oppia hyväksi johtajaksi, mutta aivan johtamisen huipulle yltääkseen on myös oltava hyvät geenit. Esimerkiksi kokonaisuuksien hahmottaminen ja vaikkapa tietynlainen karismaattisuus voivat olla selkeitä etuja.

Minkälaisille arvoille perustat liiketoimintasi?

Koen, että yrityksillä on varsin usein keskenään samalta kuulostavat arvot. Erilaisten adjektiivien luetteleminen ei silti tee elämälle ohjenuoraa. Arvojen tulisi kuvastaa sitä, minkälaiseksi ihmiseksi haluaa tulla. Koen itse tärkeäksi arvottaa sitä, mitä muut ihmiset voivat saada minulta. Mikä on se, mitä minä voin antaa heille? Näin tapahtuessa, koen olevani aidosti tyytyväinen. Yritän pitää tämän mielessä ja sen myötä käyttäytyä kypsän ihmisen tavoin muistaen, että lahjan antaminen on tärkeämpää kuin saaminen.

Haluan myös altistaa itseäni uuden oppimiselle. Monella johtajalla on tässä kehitettävää. Kun jonkun toisen mielipide on ristiriidassa oman ajattelun tai toimintatavan kanssa, lopettavat useat johtajat keskustelun siihen ja kertovat sen, kuinka asia oikeasti on. Oleellisempaa olisi kuunnella, miksi toinen ajattelee eri tavalla ja oppia siitä. On hyvä pitää mielessä, että totuus ja mielipide eivät ole sama asia.

Oletko joskus joutunut toimimaan vastoin arvojasi? Jos, niin mitä siitä seurasi?

Olin joskus koulussa varsin huomiohakuinen tyyppi ja toimin monissa eri urheilujoukkueissa kapteenina, vaikken ollut paras pelaaja. Minulla on ollut aina tarve ja kyky on pitää porukka kasassa. Vaikka siinä on paljon hyvää, oli oma ”egoni” kuitenkin aiemmin tärkein tekijä. On ollut iso oppi havaita, ettei tärkeintä ole se, miten minua katsotaan ja arvioidaan vaan se,  mitä minä voin pyyteettömästi muille antaa.

Mitkä kaksi tapahtumaa elämässäsi ovat vaikuttaneet eniten siihen, kuka olet tänään?

Tärkein yksittäinen tapahtuma on se, kun tapasin vaimoni. Olin silloin vähän yli kolmekymppinen ja aika täynnä itseäni. Vaikka menestyin hyvin, yritin silti usein mennä elämässä siitä, mistä aita on matalin. Vaimoni tapaaminen muutti myös omat standardini. Hän pystyi omalla kunnianhimollaan ja rehellisyyden vaatimuksellaan muuttamaan sen, että aloin nähdä maailmaa uudella tavalla.

Toinen tapahtuma oli, kun vuonna 2004 osallistuin Jari Sarasvuon vetämälle kurssille. Siellä huomasin, että minun oli vaikea altistua uuden oppimiselle. Egoni pisti vastaan. Oivalsin, että minun ei tarvitse aina hallita ilmatilaa ja olla jatkuvasti äänessä, vaan voin myös antautua ja altistua oppimiselle. Kurssin sisältöä en enää muista, mutta sen muistan, että se muutti tapaani nähdä itseni ja työelämää.

Kuka on ollut tärkein suunnannäyttäjäsi? Miksi juuri hän?

Osallistuin vuosien 2006-2012 välisenä aikana useita kertoja Harvardin luennolle, jossa puhui professori Jim Heskett. Katsoessani hänen tapaansa puhua ja osallistaa yleisöä ratkaisemaan haasteita, näin siinä myös oman tulevaisuuteni valmentajana. Heskett vakuutti minut esikuvana ja on vaikuttanut paljon siihen, miten suhtaudun työhön ja ihmisten valmentamiseen.

Milloin koit epäonnistuneesi siten, että epäilit nousetko enää?

Se oli aikaa, jolloin mainostoimisto TBWA Helsinki oli kasvanut suureen kukoistukseen ja istuin kaiken maailman johtoryhmissä. Vuoden 2008 finanssikriisin aikana meiltä kuitenkin lähti valtava määrä asiakkaita, jonka myötä jouduin irtisanomaan puolet henkilökunnasta. He olivat ihmisiä, jotka olivat kuin perhettä minulle. Se oli hirveää aikaa, josta seurannut tuska kesti yli vuoden. Syytin itseäni siitä, etten ollut seurannut markkinoita ja siten ennakoinut tapahtunutta.

Mikä yksittäinen hetki tuntui siltä, ettei mikään pysäyttäisi sinua?

Olen muutaman kerran päässyt tekemässäni valmennuksessani flow-tilaan, jossa en ole kokenut tarvetta katsoa muistiinpanoja ja osallistujat ovat silti istuneet etukenossa osallistuen. Olen kokenut tällöin valtavaa kiitollisuutta siitä, että ihmiset oppivat uutta ja innostuvat antaumuksellisesti kaikkia kehittävään dialogiin. Tällaisia hetkiä tulee tasaisesti ja ne ovat itselleni todella aurinkoisia päiviä.

Kun katsot taaksepäin, onko jotain mitä tekisit toisin?

Olen äärimmäisen tyytyväinen elämääni, joka on ylittänyt kaikki odotukseni. Joissain yksittäisissä asioissa toimisin silti toimin. Nuorempana olin itsekäs ja ajattelin omaa etuani työelämä. Tätä kesti ensimmäiset 10-15 työvuotta. Omasta mielestäni olin tuolloinkin jalat maassa, mutta nyt on helppo nähdä, että kyllä siinä omalla tavallaan nousi kusi päähän. Isossa kuvassa olen silti ainoastaan kiitollinen elämälle siitä, miten se on minua kohdellut.

Ennusta yksi skenaario tulevaisuudesta toimialallasi?

Viimeiset vuosikymmenet ovat olleet globaalien jättibrändien aikakautta. Tulevaisuudessakin erilaistumisen tarve on välttämätöntä. Seuraava vaihe on yrityskulttuurin aikakausi, joka tulee olemaan tulevaisuudessa tärkein rekrytointivaltti ja brändin rakentaja. Miten johtajat pystyvät luomaan kulttuureja, joihin ihmiset haluavat sitoutua? Yrityskulttuurin taikakausi on jo alkanut, mutta se tulee vahvistumaan entisestään. Tämän kaiken läpi vieminen vaatii sen kaltaista johtamista, jossa avainroolissa ovat ihmissuhdetaidot ja työntekijöiden hyvinvoinnista välittäminen.

Mikä saa sinut liekehtimään?

Se, jos pystyn vaikuttamaan toisen ihmisen elämään ja työntekoon positiivisesti. Sen suurempaa iloa en keksi. Kaikki mitä olen elämässäni oppinut, haluan antaa pois.

Bonfire

Lisää vaikuttajalta Bonfire


Lisää kategoriasta Tulevaisuus