Bonfire.fi

Autenttisuus on tulevaisuuden johtajan tärkein ominaisuus – se vaatii onnistuakseen psykologista turvallisuutta

”… Unless I am myself, I am nobody.” – Virginia Wolf

Niin kuin Virginia Wolf sanoo, jos en ole oma itseni, en ole mitään. Menetämme valtavan määrän osaamista organisaatioissa, kun joudumme turvaamaan selustamme ja hakemaan hyväksyntää esittämällä jotain, mitä emme ole. Väitänkin, että autenttisuus on tulevaisuudessa johtajan tärkein ominaisuus. 

Moni kokee paineita sopeutua työympäristöön; yhtyä yleisiin normeihin ja varoa sanomasta poikkeavia mielipiteitä. Valitettavasti tällä tavalla luomme sisäisen ristiriidan, joka alkaa vaikuttamaan hyvinvointiimme. Olemme vähemmän sitoutuneita ja omistautuneita organisaatiolle, ja mietimme yhä useammin, että pitäisikö vain lähteä. 

Ironista tässä on se, että kun yritämme sopeutua ja hakea hyväksyntää, meidän on mahdotonta tuntea kuuluvamme joukkoon. 

Autenttisuuden ytimessä on rehellisyys itselle – mikä on totta minulle itselleni? Uskallus seisoa omien arvojen takana ja toimia niiden mukaan. Tämä ei useinkaan ole helppoa, meitä ei ole kasvatetu olemaan ”totuudenkertojia” vaan miellyttämään ja sopeutumaan. Autenttisuus ei oikeuta huonoa tai loukkaavaa käytöstä, vaan autenttisuuden rinnalla on aina oltava sosiaalinen älykkyys.

Yksi tämän päivän haasteista on, miten johdamme työpaikkaa, mikä rohkaisee olemaan autenttinen?

Autenttisuus vaatii psykologista turvallisuutta – ilmapiiriä, jossa jokainen voi kokea olevansa oma itsensä; ideoiden, kysymysten, huolenaiheiden esiin tuominen tuntuu luontevalta, eikä omia virheitä tarvitse peitellä, vaan voi hyvin myöntää mokanneensa. Jos organisaatio ei salli tätä, emme todellakaan uskalla ilmaista puolia itsestämme, joissa on pienikin riski nousta esiin epäsuotuisssa valossa. Jos organisaatio tuntuu uhkaavalta, sanomme hyväksyttyjä mielipiteitä saavuttaaksemme suojaa ja turvallisuutta. 

Harward Business Schoolin johtajuuden professri Amy Edmondson on tutkimuksillaan osoittanut, että psykologinen turvallisuus on välttämätöntä, jos haluamme hyödyntää tiimin täyttä potentiaalia. Mitä korkeammat tavoitteet, sitä tärkämpää on luoda turvallinen ympäristö, jossa ei tarvitse pelätä oman selustansa puolesta.

Johtajat, jotka uskaltavat tuoda aidon itsensä myös työpaikalle, tulevat hyötymään avoimista keskusteluista ja organisaation kehittymisestä. Työntekijät tuntevat olevansa varmempia ja sitoutuneempia työpaikkaan, koska myös he uskaltavat ollla enemmän oma itsensä.

Uusia innovaatioita ja menestystarinoita pääsee syntymään vain, jos uskallamme ottaa riskin ja tuoda autenttisen itsemme esiin. Samassa kohdassa syntyy myös yhteys toisiin ihmisiin. Emme voi pelata varman päälle, jos haluamme kehittyä ja hyödyntää täyttä potentiaaliamme.

Autenttisuudessa piilee suurin potentiaali.

Rosa Nenonen

Puhuja, tietokirjailija ja positiivisen psykologian kouluttaja

Rosa loputtoman kiinnostunut uusista tulokulmista hyvään elämään. Rosa puhuu erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa, kouluttaa yritysten henkilöstöä, kirjoittaa sekä järjestää työpajoja Pilots Helsingin puitteissa. Rosan esikoisteos Merkityksellisen työn kaava – Toteuta itseäsi, muuta maailmaa (Gummerus), julkaistiin syksyllä 2020. Rosa yhdistää ainutlaatuisella tavalla modernin tutkitun tiedon omiin oivalluksiinsa hyvästä elämästä.

Lisää vaikuttajalta Rosa Nenonen


Lisää kategoriasta Tulevaisuus