Bonfire.fi

”Asioita vain tulee” – miten ottaa kontrolli omasta ajasta?

”Asioita vain tulee”
Vuonna 2012 julkistimme 925 Design –yrityksessä tutkimuksen modernista tietotyöstä ja siitä, miten suomalaiset sen kokivat. Yllätys, yllätys suurimmiksi haasteiksi nousivat kiire, työn pirstaleisuus, sähköpostit, kokouksen ja suunnittelemisen puute.
Reilut 7 vuotta sen jälkeen mikään ei tunnut ihmeemmin muuttuneen.
Eräs rakkaimmista kommenteista kyselyymme oli: ”Asioita vain tulee.” Ajatus siitä, että varsinkin suuremmissa organisaatioissa yksittäinen työntekijä ei voi asioille juurikaan mitään. Olemme kuin lastut lainehilla odottamassa, mitä esimies/asiakas/viranomainen/puoliso/muu-mikä meille tänään keksivät.
Kuitenkin autonomian tunne on useiden tutkijoiden mielestä oleellinen tekijä motivaatiomme ja onnellisuutemme rakentamisessa.
Autonomiasta
Desi ja Ryan (2000) kertovat itseohjautuvuusteoriassaan, että ihmisen luontaisia psykologisia tarpeita ovat kyvykkyys (competence), yhteisöllisyys (relatdness) ja omaehtoisuus (autonomy).
Sonja Lyubomirsky (2007) puolestaan sanoo, että 40% ihmisen onnellisuudesta ja hyvinvoinnista on omissa käsissämme. Vain 10% voidaan jättää ympäristötekijöiden varaan.
Itselleni vaikuttavin on itävältalaisen psykiatrin Viktor E. Franklin (1946) lause: ”Vaikka meiltä vietäisiin pois kaikki, on meillä jäljellä suurin ihmimillisistä vapauksista. Vapaus valita asennoitumisemme Missä tahansa olosuhteissa. Vapaus valita oma tiemme.”
Kuin muistaa, että Frankl joutui Auschwitzin keskitysleirille, tulee hänen lainauksestaan valtava.
Voisiko tälle tehdä jotain?
Asioitako siis vain tulee? Voisimmeko tehdä Lybomirskyt ja vaikuttaa 40%:iimme?
Kehitimme 925:ssa 51%-menetelmän.
Ajatus on, että jokainen päivä ei voi onnistua 100%:sti. Jos yli 50% päivistä on hyviä, 50% voi olla keskinkertaisia. 110%:n suoritusta ei tarvita. Eikä sellaista olekaan.
 1. Listaa ne asiat, jotka saavat päivästäsi hyvän. Minulla sellaisia ovat aikaansaaminen, hetki aikaa ajatella, energiaa illallakin sekä nauru. Voiko näihin vaikuttaa vai tulevatko ne eteemme vain sattumalta? Hyvät urheiluvalmentajat käyvät kauden alussa joukkueensa kanssa läpi kaikki ongelmatilanteet, mitä kauden aikana voi kohdata. Ja miten toimia, kun tilanne tulee vastaan. Niin ei jäädä kiinni housut kintuissa.
 2. Tee check-lista siitä, mitä teet, että nuo hyvät asiat toteutuisivat. Ylläoleviin vaikka:
  1. Tee päivällesi kolme aikaansaamistavoitetta
  2. Varaa aikaa tyhjäkäynnille ja ajattelulle
  3. Huolehdi päivän aikana energiastasi: syö, nesteytä, tauota
  4. Varaa myös sosiaalista aikaa vaikka lounaalla ilman pakkosuorittamista
 3. Tutki aamulla töihin mennessäsi, millainen päivä on tulossa. Jos vaikuttaa keskinkertaiselta, varmista, että joku kohdan 2. asioista toteutuu.
 4. Kotimatkalla tai illalla katso, minkälaisen päivän sait aikaan.
Elämä ei vain tapahdu meille. Voimme vaikuttaa.
Kuva: cc license of Flickr user Gabriel Rojas Hruska

Pekka Pohjakallio

Mentor, Hintsa Performance

Business Development Director,

Lisää vaikuttajalta Pekka Pohjakallio


Lisää kategoriasta Johtaminen