Bonfire.fi

Amy Edmondson kehottaa johtajia kysymään kysymyksiä – Nordic Business Forumin yksi odotetuimmista puhujista ei pettänyt

Harvard Business Schoolin professori Amy Edmondson muistutti Nordic Business Forumin puheenvuorossaan, että lukuisten johtajien johtamismalli perustuu edelleen tehdastyön vaatimuksiin. Alkuperäisenä esimerkkinä hän käytti mm. Henry Fordia, jonka alaisuudessa saattoi potkujen syyksi riittää pelkkä hymy suupielissä.

Vaikka johtamisen paradigmat ovat päivittyneet, Edmondson näkee erityisen vahingollisena, mikäli työyhteisössä ei uskalleta tuoda esiin rehellisesti omia mielipiteitä.

– Ihmiset myötäilevät usein omaa esihenkilöään. Se ei ole tervettä, jos ihmiset eivät puhu rehellisesti, koska pelkäävät muiden reaktioita.

Edmondsonin sanoman ydin on pelottomassa organisaatiossa. Ajatus pohjaa pitkälti psykologiseen turvallisuuteen. Se ei ole asioiden varmistelua tai sitä, että pyrkii olemaan ”ihan kiva”. Se ei myöskään anna lupaa konflikteille tai sille, että kaikki ideat hyväksyttäisiin mukisematta.

Messukeskuksessa tiistaina iltapäivällä esiintyneen Edmondsonin puheenvuoro oli monelle yksi tapahtuman odotetuimmista. Hillityllä ja analyyttisella otteella hän kietoikin yleisön sanomansa pauloihin.

Johtajia Edmondson kehotti, ennen kaikkea, kysymään kysymyksiä.

– Kysy hyviä kysymyksiä. Sellaisia, jotka keskittyvät siihen, millä on merkitystä ja jotka tuovat välittämistä. Kysy kysumyksiä, jotka antavat ihmisille tilaa vastata.

Teksti: Harri-Pekka Pietikäinen

Kuvat: Jani Utriainen

Bonfire

Lisää vaikuttajalta Bonfire


Lisää kategoriasta Johtaminen