Bonfire.fi

Älykäs liiketoiminta – huomenna sinäkin toimit älykkäästi ja ekologisesti

Teemu Malinen - digitaalinen sydän
Kaupallinen yhteistyö: SHIFT Business Festival

Liiketoimintasi pelastajaksi tarjolla on tekoälyä, digitalisaatiota, alustataloutta ja sataa muuta oudon kuuloista termiä. Ne taitavat kuitenkin jättää sinut kylmäksi. Sen sijaan termi älykäs liiketoiminta on helpompi hahmottaa – vai onko?

Älykkyys on suhteellista

Älypuhelimet, älytelevisiot ja älykellot ovat arkipäivää. Älykkyys kuitenkin viittaa (karkeasti tiivistäen) siihen, että nämä tutut vekottimet sisältävät erilaisia sensoreita ja ovat yhteydessä verkkoon. Jos ajatellaan älykkyyden edustavan vaikkapa itsenäistä ajattelukykyä, laitteet ovat vielä varsin alkeellisia. Sopivasti äännellen kännykkä saattaa navigoida sinut lähimpään ravintolaan. Käsi pystyyn kenelle tämä on merkki älykkyydestä?

Kymmenen vuoden päästä meille naureskellaan, kun puhuimme saippuakotelon näköisiin laatikoihin. Miksi ihmeessä emme kommunikoineet suoraan auton, talon tai jonkun muun ajattelevan mutta elottoman esineen kanssa? Minulle älykkyys laitteissa tarkoittaa sitä, että ne tekevät mahdollisimman itsenäisesti sitä, mitä niiltä odotan. Siri on kalpea haamu tästä. Vielä.

Ilma on tulevaisuuden kännykkä.

 

Liiketoiminta älyllistyy

Laitteiden älykkyydestä on puhuttu jo vuosia. Itse asiassa pahin IoT-hype on laantumaan päin. Nousussa on keskustelu älykkäästä liiketoiminnasta. Mutta mistä on kyse: liiketoimintahan on ollut jo kauan verkottunutta?

Yritin etsiä nasevaa määritelmää älykkäälle liiketoiminnalle ja huomasin sen haastavaksi. Tekoäly siellä, robotiikka täällä – kuvaukset ovat kovin teknologiapainotteisia ja niistä puuttuu oleellisia älykkään liiketoiminnan tunnusmerkkejä. Mitä muuta kuin teknologiaa älykäs liiketoiminta vaatii?

Älykäs liiketoiminta on muutakin kuin teknologiaa.

 

Neljäs teollinen vallankumous ja yhteiskunta 5.0

Kun tarkastellaan asiaa koko maailman kehityksen näkökulmasta alkavat älykkään liiketoiminnan osaset hahmottumaan. Klaus Schwab kuvailee neljännettä teollista vallankumousta seuraavasti:

”It is characterized by a range of new technologies that are fusing the physical, digital and biological worlds, impacting all disciplines, economies and industries, and even challenging ideas about what it means to be human.”

Japanilaiset ovat minusta onnistuneet kansantajuisesti visualisoimaan, miltä Yhteiskunta 5.0 voisi tulevaisuudessa näyttää. Älykäs liiketoiminta on heijastuma uudenlaisesta yhteiskunnan kehitysvaiheesta. Aivan kuten kaikissa aiemmissakin kehitysvaiheissa. Liiketoiminta seuraa väistämättä perässä.

Viherpesun aika on ohi

Kiertotalous, ekologisuus ja eettisyys ovat saattaneet olla marginaaliteemoja yritysten liiketoimintasuunnitelmissa. Tämä ei ole enää jatkossa mahdollista.

Ensinnäkin uudet älykkyyden arkkitehdit (joita nuoriksikin kutsutaan) omaavat selkeämmän vastuullisuuskuvan kuin aiemmat sukupolvet. Mikäli yritykselläsi ei ole tarjolla syvällisempää tarkoitusta kuin eurot, tulet häviämään pelin parhaista osaajista.

Toiseksi planeettamme luonnonvarat vähenevät ja ne saadaan kestämään vain valitsemalla paremmin ja tuottamalla älykkäämmin. Henkilökohtaisella tasolla luomu ja ekologisuus ovat jo valtavirtaa, mutta yrityksissä ollaan usein takamatkalla. Onneksi esimerkiksi kiertotalouteen liittyy periaatteita, jotka tuovat kiehtovia näkökulmia oman liiketoiminnan muotoiluun kuten jätteiden ja saasteiden minimointi, tuotteiden ja materiaalien pitäminen käytössä mahdollisimman pitkään ja luonnollisten järjestelmien regenerointi.

Älykäs liiketoiminta on väistämättä ekologisempaa.

 

Saatat jo tietämättäsi kiertotalousmuotoilla

Kiertotalousmuotoilulla tarkoitan liiketoimintamuotoilua, joka pyrkii hyödyntämään kiertotalouden periaatteita. Itse asiassa moni yrityksen liiketoiminnan uudistamisesta ja palveluiden muotoilusta vastaava ihminen hyödyntää jo tietämättään näitä periaatteita.

Kiertotalousmuotoilu on edelläkävijän työkalu.

 

Älykäs liiketoiminta: syleile ekoa ja älyä

Älykkäämpi liiketoiminta edellyttää eniten sitä mitä digitalisointikin: rohkeutta. Ekologisesti suunnittelevalle, valitsevalle ja toimivalle palkintona on parhaat työntekijät, etumatka kilpailijoihin, nykyaikaisempi asiakaspalvelukokemus ja bonuksena parempi mieli.

Älykäs liiketoiminta = merkityksellisyys + digitaaliset alustat + data + kiertotalousmuotoilu

 

Nähdään SHIFTissä 29.-30.8.2019 esimerkiksi saunalautoilla!
Ohjelma ja ilmoittautuminen Sofokuksen saunalautoilla pidettäviin roundtableihin. Can you take the heat?

Teemu Malinen

Teemu Malinen

Sofokus Group

Digiliiketoiminnan moniyrittäjä

Lisää vaikuttajalta Teemu Malinen


Lisää kategoriasta Kestävä kehitys