Bonfire.fi

Epävarmuudessa muodostamme mielipiteitä liian nopeasti – 4 tapaa pitää mieli avoinna

Tänä keväänä epävarmuus on hyökynyt ylitse vauhdilla ja voimalla. Siinä missä vain kuukausia sitten oli olemassa näkemys tulevasta kvartaalista, ja bisneksen kehittymisestä, on nyt vain sankkaa sumua.

Epävarmuus on raskasta. Se tuntuu painona mielessä ja kehossa, ja syy on osittain fyysinen: Epävarmassa tilanteessa ihmisen aivot pitävät jatkuvasti kaikki vaihtoehdot avoinna ja arvioivat tilanteen kehittymistä kaikkien mahdollisten tulevaisuuksien kannalta. Hyvin nopeasti mukana kannettavia vaihtoehtoisia tapahtumia ja tulevaisuuksia kertyy valtava määrä.

Mielessä pidettävien tapahtumien ja vaihtoehtojen määrä kasvaa nopeasti vaikeaksi hallita.

 

Aivojen kannalta epävarmuus on siis useiden rinnakkaisten hypoteesien jatkuvaa ylläpitämistä. Tästä muodostuu haaste, koska aivot ovat energiasyöppö elin. Siksi meidän on elintärkeää käyttää niitä tehokkaasti. Jos antaisimme aivojemme kuormittua spekuloinnilla, haittaisi se jokapäiväistä toimintaamme. Tämän vuoksi eräs aivojen erityistaito on optimointi ja tehokkuus. Ihmisaivot pystyvät muistamaan ja käsittelemään valtavia määriä tietoa, koska ne pystyvät optimoimaan niin tehokkaasti. Yksi tapa varastoida tehokkaasti on synnyttää päättelyketjuja – näin muistettava tieto ei ole kasa erillisiä tiedonjyviä, vaan muodostaa kokonaisuuksia, joita on helpompi kantaa mukana. Epävarmuudessa tästä vahvuudesta tulee heikkous.

Kun muodostamme mielipiteen, eli hypoteesin totuudesta, täytyy aivojen muistaa, varastoida, ja arvioida enää tämä yksi skenaario. Siksi ihminen pyrkii muodostamaan mielipiteen mahdollisimman tehokkaasti. Tehokkuuden vuoksi sidomme mielipiteemme yhteen muun samaa aihetta sivuavan ymmärryksemme kanssa. Näin voimme jatkossa arvioida kaikkea tähän aiheeseen liittyvää tietoa suhteessa omaan mielipiteeseen ilman että meidän on pitänyt varastoida isoa määrää erillistä dataa.

Kun nyt epävarmassa tilanteessa pyrimme nopeasti muodostamaan mielipiteitä, on selvää että monet mielipiteistämme ovat hataralla pohjalla. Ne on muodostettu liian vähän tiedon perusteella. Lisäksi vallitseva tilanne on niin monisyinen, että meidän on vaikeaa arvioida mitkä asiat liittyvät toisiinsa. Näin ollen mielipiteidemme taustaoletuksissa saatamme sitoa yhteen täysin toisistaan irrallista tietoa, koska emme osaa vielä sitoa kaikkea löytämäämme tietoa yhteen oikein.

Haaste siis on, että olemme muodostaneet näkemyksen asioiden tilasta, mutta näkemys ei perustu välttämättä kovinkaan vahvasti tietoon. Mitä tälle voi tehdä?

1. Tiedosta miten ja miksi muodostamme vahvoja mielipiteitä nopeasti

Kaikkein tärkeintä on ymmärtää, että vaikka meillä on mielipide, se ei vielä tarkoita että tiedämme oikeasti miten asiat ovat. Ymmärtämällä paremmin syitä sille, miksi muodostamme mielipiteen nopeasti, on helpompi suhtautua omiin mielipiteisiin kriittisesti.

2. Pyri suhtautumaan mielipiteisiisi hypoteeseina – ole valmis vaihtamaan mielipidettä

Muuttuvassa maailmassa on tärkeää oppia suhtautumaan omiin mielipiteisiinsä kevyemmin, eräänlaisina hypoteeseina. Helpommin sanottu kuin tehty. Jos kuitenkin olemme valmiita kyseenalaistamaan omaa ajatteluamme, ja haastamaan uskomuksemme, on meillä paljon paremmat edellytykset ymmärtää koko ajan paremmin ja paremmin muuttunutta maailmaa. On hyvin todennäköistä, että ensimmäinen näkemyksemme tilanteesta on väärä. Tähän on hyvä syy: olemme muodostaneet näkemysemme vajavaisen tiedon pohjalta, koska meidän on ollut pakko tehostaa ajatteluamme. On ihan ookoo, että mielipidettään muuttaa – kun siihen osaa asennoitua riittävän kevyesti. Osaatko ajatella että tämän hetkinen mielipiteesi on kuin prototyyppi, jota validoit?

3. Kysy ja keskustele ihmisten kanssa, jotka ajattelevat eri tavalla

Suurin osa meistä on lyhyessä ajassa lukenut, kokenut, ja oppinut uutta. Me voimme jakaa tietoa ja oppia toisiltamme, jos haluamme ja uskallamme aidosti kysyä ”miksi”, kun törmäämme henkilöön jonka näkemykset poikkeavat omistamme. Tässä tullaan takaisin prototyyppi-ajatteluun. Jos opettelet suhtautumaan mielipiteisiin kuin prototyyppeihin, on vain luontevaa pyrkiä validoimaan niitä. Tähän sopii mitä mainioimmin keskustelut henkilöiden kanssa, jotka voivat ystävällisesti ja rakentavasti haastaa ja kritisoida ajatteluamme.

4. Opettele näkemään mielipiteen vaihtaminen viisautena

Jos näyttää siltä, että olet ollut väärässä, on kaikkein parasta myöntää asia ja vaihtaa mielipidettään. Meillä on historiallisesti omituinen ymmärrys siitä, että omista näkemyksistä kiinni pitämisessä on jotain hienoa. Ei ole! Tämä käsitys on peräisin ajalta jolloin tietoa oli vähemmän ja se lisääntyi hitaammin. On typerää roikkua kiinni mielipiteissä, jotka uudempi ja parempi tieto on osoittanut vääräksi. Nykyään, ja varsinkin tämänhetkisessä tilanteessa, uutta tietoa tulee lisää jatkuvasti. On siis viisasta antaa ajatustensa ja mielipiteidensä muuttua lisääntyvän tiedon mukaan.

Tilanne tasaantuu ja meille syntyy kuva ”uudesta normaalista”

Kun tilanne muuttuu nopeasti, toimii ihminen jotakuinkin luonnostaan kuten yllä on kuvattu. Koronakriisin ensimmäinen alkushokki on ohi, ja tilanne alkaa tasaantua. Tämä on se hetki, kun meidän on luontevaa alkaa rakastua ja tarttua kiinni omiin mielipiteisiimme. Me olemme jo keränneet jonkin verran tietoa näkemystemme tueksi, ja muutosvauhti on hidastunut. Täysin uutta tietoa ei tule samanlaista vauhtia kuin tähän saakka.

Sanotaan, että tapojen syntyminen vaatii noin kaksi kuukautta, tarkalleen sanottuna 66 päivää. Kun toimit uudella tavalla näin pitkään, alkaa toiminta automatisoitua, ja muuttua tavoiksi. Tämä voi koskea myös ajatusmalleja. Juuri nyt on siis helppoa alkaa rakentaa mielessään omaa mallia ”uudesta normaalista”. Matka on kuitenkin vasta alussa – me emme tiedä vielä juuri mitään siitä, miltä maailma tulee näyttämään syksyllä. Siksi on tärkeää pyrkiä jatkamaan vielä eteenpäin ilman, että jäämme liiaksi kiinni omiin näkemyksiimme.

Malta siis vielä kyseenalaistaa ja haastaa omaa ajatteluasi. Jos haastat itseäsi riittävän pitkään, ehkä tavaksi muodostuukin oman ajattelun jatkuva kehittäminen ja haastaminen?

Kiinnostuitko aiheesta? Kerron mielelläni lisää:

Ihmisillä ja inhimillisyydellä on valtava vaikutus yrityksen menestykseen, oli kyse asiakkaista, työntekijöistä, tai muista sidosryhmistä. Tavoitteeni on auttaa yrityksiä menestymään hyödyntämällä inhimillisiä piirteitä ja toimimalla viisaasti ihmisten kanssa yhdessä. Vain ajassa kiinni oleva ja toteutunut strategia on tehokas, ja vain huomioimalla ihmiset heti strategian suunnittelun alusta saakka voidaan tehdä ajassa eläviä, toteutettavia strategioita. Toimin konsulttina, ja opin asiakkailta ja kollegoilta päivittäin uutta. Jaan oivalluksia ja oppimaani  LinkedInissäInstagramissa, ja Twitterissä. Lisäksi teen yhdessä ihanan Things+ -jengin kanssa podcastia

 

 

Liisa Holma profiilikuva

Liisa Holma

Un/known

CEO

Autan johtajia muovaamaan ja luomaan strategioita, jotka tarjoavat organisaatiolle selkeän ja innostavan suunnan. Ongelmanratkaisu on osaamiseni ydintä. Olen työskennellyt strategiarooleissa ja johtanut muutoshankkeita niin suurissa kuin pienissäkin yrityksissä. Minulla on myös kokemusta johtoryhmä- ja hallitustyöstä. Työssäni yhdistelen perinteisiä strategia- ja analyysityökaluja uuteen johtamisosaamiseen ja ihmiskeskeisiin työtapoihin. Näkemykseni mukaan onnistumiseen tarvitaan hyvän suunnitelman ja innostavan tavoitteen lisäksi yhteinen selkeys sekä toimiva kulttuuri. Kirjoitan kirjaa B2B-asiakaskokemuksesta yhdessä neljän muun alan asiantuntijan kanssa. Alma Talent julkaisee kirjan maaliskuussa 2021.

Lisää vaikuttajalta Liisa Holma


Lisää kategoriasta Työhyvinvointi